Tioisjubloggen.se

Tioisjubloggen.se

...nä..zzz..tan alltid morgonpigg...

Om du aldrig vågar pröva dina vingar, hur ska du då kunna veta om du kan flyga? Och om det visar sig att du inte kunde flyga, då kan du alltid försöka igen.

en spade...är en spade...är en spade...

2017Posted by Eva Smedberg Fri, November 17, 2017 05:23:51

God morgon :)

Jag vill börja med att redan inledningsvis varna för att tidsangivelserna i den här texten inte stämmer, annat än att det var oerhört längesedan...så

...för ca 400 år sedan var vi rejält lättkränkta och det här med heder var väldigt viktigt i Sverige. Det var viktigt för en mans heder att hans fru inte hoppade över trösklarna och det var viktigt för en vanlig ärlig medborgares heder att inte beblandade sig med en oärlig bödel.

Men i takt med att kunskapsnivån höjdes tack vare att läs- och skrivkunnigheten ökade, minskade människors lättkränkthet och man fick en större hänsynsfull förståelse för sin omgivning. Detta gynnade, i sin tur, det växande varuutbudet mellan såväl medborgare, som Sveriges handel med andra länder.

Och med tanke på att vi begravde vår sk hederskultur någonstans på 1600-talet, precis där den hör hemma, är det inte riktigt klokt att nutidens politiker och journalister använder sig av ordet heder när man skall beskriva varför en man, far eller bror mördar sin fru, dotter eller syster.

Givetvis plockad man fram heders-begreppet för att inte väcka några mörka krafter men det var en sak som ryggradslösa politiker och partiorienterade journalister inte tänkte på. Vi kan både läsa, skriva och räkna och för oss betyder ordet heder någonting helt annat än släktband, maktfullkomlighet, mord, övergrepp, förtryck och trakasserier.

För oss moderna människor är heder ett fint och vackert ord, som är präglat av ärlighet och pålitlighet. Och för oss är det hederligt att man kallar saker vid sitt rätta namn. Ett mord är ett mord och en spade är en spade alla dagar i veckan.

Ha en fin dag!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.