Tioisjubloggen.se

Tioisjubloggen.se

...nä..zzz..tan alltid morgonpigg...

Om du aldrig vågar pröva dina vingar, hur ska du då kunna veta om du kan flyga? Och om det visar sig att du inte kunde flyga, då kan du alltid försöka igen.

Om man inte vet var man skall börja gräva...då kan man ju alltid gräva där man bor...

2016Posted by Eva Smedberg Tue, June 21, 2016 06:58:46

Jag har alltid haft en glorifierad bild av praktiskt taget alla journalister. De har, i mina ögon, varit folkets bundsförvanter, orädda sanningssägare, som har rört om i samhällsgrytan, och som har låtit oss vanliga medborgare ta del av andra smaksättare än socker.

Men den där glorian, har de senaste tio åren, hamnat rejält på sned och i början kändes det tomt att inte ha det där grundmurade förtroendet att luta sig mot. Många journalister har sadlat om och istället för att vara på jakt efter verklighetens "onyanserade sanningar", har de blivit politikernas kommunikatörer, ett arbete som bland annat går ut på att "sälja in" politiska beslut och visioner, hur bra eller dåliga de än är.

Nu har ju inte alla sadlat om. Det finns fortfarande många riktigt duktiga journalister och förra veckan blev jag inbjuden till Göteborgs Stadsteater, där författaren och GP-journalisten Britt-Marie Mattsson skulle leda ett samtal med Janne Josefsson.

Han är en av många modiga reportrar bakom Uppdrag Granskning, samhällsprogrammet som har kritiserats för att framställa bovar som bovar, men som trots det eller tack vare det, har vunnit många utmärkelser och blivit en viktig faktor i samhällsdebatten.

Det blev givetvis en intressant kväll och Britt-Marie Mattson, kan som ingen annan, hålla sig i bakgrunden, utan att för den sakens skull vara frånvarande. Hon ställde korta frågor med mycket tyngd i och lotsade skickligt samtalet vidare.

Och i vanlig ordning fanns det, i slutet av samtalet, utrymme för en kort frågestund. Tog man då tillfället i akt? Nej. Räckte man upp handen och reste sig upp? Nej. Presenterade man sig och ställde sin fråga rakt in i mikrofonen? Nej.

Och nu sitter jag här och tänker att nästa gång ska jag inte fega ur eller ta hänsyn till den som eventuellt har bjudit in mig. Nästa gång blir det inget väntande på någon XZXZ%¤#:a frågestund. Nästa gång är det pang på rödbetan som gäller och då kommer jag att fråga hur förtroendeingivande det är att föreningen "Grävande journalister" sponsras av Göteborgs stad, och att det i avtalet står att man skall bidra till att ge en bra och positiv bild av Göteborg?

Men en sak är säker. Jag kommer aldrig att ställa en enda fråga om Västlänken. För om man har ett samhällsprogram, som är lika synonymt med stan som Feskekörkan, då ska man per automatik känna en nyfikenhet på och en lust till att få gräva i det där förbannade tunnelprojektet, för Göteborg och oss göteborgares skull...

Ha en fin dag!  • Comments(4)//www.tioisjubloggen.se/#post289