Tioisjubloggen.se

Tioisjubloggen.se

...nä..zzz..tan alltid morgonpigg...

Om du aldrig vågar pröva dina vingar, hur ska du då kunna veta om du kan flyga? Och om det visar sig att du inte kunde flyga, då kan du alltid försöka igen.

Till vissa i hemtjänsten...

2013Posted by Eva Smedberg Wed, November 27, 2013 06:46:50

Jag har alltid försvarat undersköterskorna i hemtjänsten och försökt vara så tillmötesgående och flexibel jag kan, i min kontakt med dom. Deras arbetssituation är, minst sagt, slitsam...Å andra sidan är väl allas arbetssituation ganska tuff, men ingen yrkesgrupp blir så nedvärderad som just undersköterskorna i hemtjänsten.

Jag har full förståelse för att många därför utvecklar ett slags pansarhud för att klara av att stå emot och överleva det gnäll och den obefogade kritik som dagligen regnar över dom. Jag förstår också att det blir fullständigt omöjligt att självkritiskt granska sin egen arbetsinsats, när det enda man får höra är hur dåligt allting är.

Jag känner många helt suveräna undersköterskor i hemtjänsten och jag hoppas verkligen att dom vet att jag tycker att dom gör ett fantastiskt arbete!! Men nu är tonen mellan mig och viss hemtjänstpersonal aningen ... kylig.

Jag har en kund som vi kan kalla för Rosa. Hon är en mycket speciell kvinna. Hon är envist bestämd, svår att komma in på livet men hon har en befriande humor, och det är genom den vi har kommit att stå varandra väldigt nära. Hon lever sitt liv instängd i sin tvårumslägenhet, har just inte så mycket att se fram emot och därför har fotvårdsbesöken blivit ganska viktiga för henne. Och vi har verkligen roligt!

För en tid sedan ringde Rosa till mig och bokade tid för ett besök och ganska omgående fick jag ett sms ifrån hemtjänsten som talade om, att dom inte hade någon personal som kunde följa med henne till kliniken vid det klockslaget, så jag skulle ringa tillbaka till Rosa och boka om tiden. Det var absolut inga problem för mig, eftersom jag vet hur stressigt personalen har det många gånger.

Jag möblerade om bland mina bokningar för att få till en tid som passade hemtjänsten, vilket resulterade i att jag fick gå in och arbeta en lördag. Men som sagt. För mig var det inga problem. Efter att ha ringt Rosa och bokat om besöket, skickade jag iväg ett sms till hemtjänsten, där jag skrev ner den nya tiden och när jag fick ett: Jättebra!! tillbaka, då visste jag att saken var fixad.

Så kom dagen då hemtjänsten skulle hjälpa min kund med att komma till fotvårdsbehandlingen. Det gick tio minuter över tiden och när det hade gått tjugo minuter ringde jag upp Rosa som talade om att: Nej!! Ingen hade kommit för att hämtat henne.

För att göra en lång historia kort, så kom Rosa några veckor senare och jag förväntade mig nog att hemtjänstpersonalen skulle säga något om det som hade hänt. Men istället för en ursäkt blev dom sura på mig när jag frågade: Vem ska jag debitera för det uteblivna fotvårdsbesöket? för det är varken första, andra eller tredje gången detta händer! Personalen tittade då surt på mig, skruvade lite på sig och sa att dom skulle prata med sin samordnare.

När Rosa sedan var klar och skulle hämtas, dök det upp en riktig tuffing som nonchalant sa: Nästa gång, tycker samordnaren, att du ska ringa till hemtjänsten dagen innan eller så kan vi bestämma att Rosa kommer till dig en speciell dag var sjunde vecka. Vilket bra förslag, så gör vi!!! utbrast jag och när tuffingen stolt sträckte på sig förstod jag att hon inte förstod ironin i det, för Rosa har kommit till mig var sjunde vecka i fem års tid.

Jag har inte sagt något mer om betalningen, för det mesta går ändå i skatt, och jag tror faktiskt inte att jag har lust att betala någon mer kommunalskatt. För oavsett vilken befattning man har i kommunen så tycks man glömma bort varifrån man får sin lön, och många tycks tro att pengarna bara kommer in någonstans...ovanifrån. Och eftersom viss hemtjänstpersonal tycker att det är helt ok att arbeta gratis en speciell timme var sjunde vecka, då kanske man skulle införa det, som en slags ny besparingsåtgärd.

Nu kräver jag inte att personalen ska veta hur tufft det är att driva ett eget företag, att man inte kan sjukskriva sig så fort man tycker att man känner sig lite dålig eller att man inte kan ta fem veckors semester, trots att man kanske behöver det. Men jag tycker nog att man bör vara medveten om att små egna företagare också betalar kommunalskatt. Och man bör nog vara medveten om att den skatten betalar löner, sjukskrivningar och semestrar för all personal inom kommunen.

Jag kommer att fortsätta med att försvara undersköterskorna i hemtjänsten och jag tycker fortfarande att dom gör ett fantastiskt arbete. Men jag tycker att det är så enastående dåligt att dom väljer att bli sura på mig, istället för att pressa ur sig en pytteliten ursäkt...  • Comments(2)//www.tioisjubloggen.se/#post123