Tioisjubloggen.se

Tioisjubloggen.se

...nä..zzz..tan alltid morgonpigg...

Om du aldrig vågar pröva dina vingar, hur ska du då kunna veta om du kan flyga? Och om det visar sig att du inte kunde flyga, då kan du alltid försöka igen.

...vore bättre med en närområdesorienteringsresa...

2016Posted by Eva Smedberg Fri, August 05, 2016 07:09:36
God morgon :)

Idag vet alla att en nyhet sprids med vindens hastighet. Visserligen tog det en stund innan vi medborgare fick veta att 23 högt uppsatta chefer och politiker inom park-och naturförvaltning hade gjort en omvärldsorienteringsresa till England för att studera Londons alla torg och parker.

Men trots att dessa höjdare är medvetna om att en specificerad nota för ett sådant kalas kommer att publiceras, struntar de i att det är skattebetalarnas pengar som betalar det femstjärniga hotellet, middagarna på såväl Rolling Stones som Jamie Olivers restaurang. Det är skattebetalarna som skall betala för 23 personers traktamenten och förlorade arbetsinkomst, så notan på 230 000 kronor är låångt ifrån färdig.

Det hade dock varit önskvärt om man var någorlunda välorienterad i sitt närområde innan man satsar på att bli omvärldsorienterad. I London bor det 8,674 miljoner invånare. I Göteborg bor det 550 000 personer. I London måste man tänka smart och förtäta, för att medborgarna skall få plats. Men i Göteborg skall det förtätas, trots att det inte behövs och hur smart är det?

Allt Gott / Eva

  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post319

Start idag

2016Posted by Eva Smedberg Sat, July 30, 2016 07:24:20
God morgon :)

Såja...nu har resan mot GöteborgsVarvet börjat. Jag har nämligen installerat "Runkeeper" på min mobiltelefon.

Eller rättare sagt sonen fick hjälpa mig med det, då jag höll på att tröttna redan innan jag ens hade hunnit börja. För "Runkeeper" vill veta vilka mål man har, när man vill starta och när man vill vara klar, och den vill även veta hur mycket man väger.

Och om man väger två-siffrigt mycket i kilon, då är det ingenting mot vad man väger i pund. Och om den här appen skall fungera som ett hjälpmedel för mig, då ska det vara så få siffror som möjligt och inte tresiffrigt med en hel hög av decimaler...stackars engelsmännen.

Men vi, ursäkta sonen, fixade till det, så nu är min vikt i kilon, mitt startdatum och min målgång inskrivna och sparade och appen hade känts riktigt, riktigt trovärdig om det inte vore för en liten, pytteliten detalj angående aktiviteterna.

Man skall alltså välja aktivitet, ha med sig mobilen, så att "Runkeeper"-appen skall kunna räkna ut hur många kalorier man gör av med, hur snabbt eller långsamt man rör sig och hur lång eller kort tid det tar. Och jag är helt med på att det fungerar när man går, cyklar, ror, kör rullstol, åker skidor och skridskor och springer. Men simning???

Strunt samma. Svepskälens tid är förbi. Det finns säkert ett mobilpannband man kan köpa om man skulle välja den aktiviteten. Jag tänker i alla fall börja med cykel...till Wiselgrensplatsen och jag ska, för skojs skull, se hur många 50 gr dubbelnougat man förbränner.

Allt Gott / Eva

  • Comments(2)//www.tioisjubloggen.se/#post318

Ha nu en riktigt go fredag :)

2016Posted by Eva Smedberg Fri, July 29, 2016 08:41:01


  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post317

Hon skulle ha behövts nu...Astrid Lindgren

2016Posted by Eva Smedberg Thu, July 28, 2016 06:19:54

God morgon :)

Klockan är 06.05 och det har fallit stoora och måånga regndroppar över Göteborg, Hisingen. Men "Man skall vara glad att det är väder överhuvudtaget", som Pippi Långstrump sa. Hon sa många tänkvärda saker den där starka lilla rödhåriga flickan, som hade en pappa som var sjörövare och en mamma som hette Astrid Lindgren.

Det är fjorton år sedan "allas vår Astrid" gick ur tiden och även om orden i såväl alla hennes böcker, som i de debattartiklar hon skrev lever kvar, skulle världen behövt henne idag. För hon var inte bara författare, krönikör och opinionsbildare. Hon var även en sann humanist och en stor djurvän. Hon värnade om de små och utsatta och hon kämpade mot främlingsfientlighet.

Om hon hade levt idag, skulle hon då tycka att vi är främlingsfientliga, vi som vill dra i handbromsen, för att först och främst kunna ta hand om de flyktingar som Sverige redan har sagt välkommen till?

Och det skulle vara så spännande att få höra vad hon hade att säga om alla de ensamkommande flyktingbarn, som egentligen är unga vuxna? Skulle hon tycka att det är rätt att unga vuxna behandlas som barn, eller skulle hon kämpa för att de som är barn på riktigt, skulle få en plats och en dräglig uppväxt i Sverige?

Och vad skulle hon säga om de åtta gruppvåldtäkter som har ägt rum under de sex senaste sommarveckorna? Skulle hon hålla med den psykoterapeut som sa att våldtäkterna förmodligen berodde på det varma vädret.

Nej. Jag tror faktiskt inte det...

Allt Gott / Eva

  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post316

gääääsp...

2016Posted by Eva Smedberg Wed, July 27, 2016 07:07:44
God morgon :)

Trots att många byggherrar anlitar utländsk arbetskraft och trots att man hellre köper exempelvis köksinredningen ifrån Ikea i Polen än ifrån något Ikeavaruhus i Sverige, fortsätter man att tugga på om att det är så dyrt att bygga i Sverige.

Och det som förvånar mig allra mest är hur någon som tjänar 168 0000 kronor i månaden, och som dessutom tycker sig vara värd den summan, inte kan tycka att de som utför det fysiskt tunga, och många gånger farliga arbetet är värda en högre lön. För i sin iver att tjäna så mycket pengar som möjligt drar man in på säkerheten och vad har man för människosyn då, hur ser dessa människors självbild egentligen ut?

Och vad är det för en slags rädsla de går omkring och bär på, de som aldrig tycks få för mycket pengar. Eller finns det en elit som liksom tävlar sinsemellan, där det har blivit en "sport" att roffa åt sig så mycket som möjligt för att sedan hitta ett litet insynsskyddat land, som tillåter att man spikar upp en liten blågul brevlåda.

Det händer att denna elit yttrar sig i flyktingfrågan och beklagar att invandringen kostar så mycket pengar?

Allt Gott /Eva

  • Comments(1)//www.tioisjubloggen.se/#post315

Det är bara ett exempel Helge...

2016Posted by Eva Smedberg Tue, July 26, 2016 07:01:44
God morgon :)

Det är egentligen oerhört positivt att politikerna nu lägger sitt mesta fokus på att integrera nyanlända flyktingar, för med den uppslutning och med den hundraprocentiga viljan skulle de faktisk både kunna göra något åt problematiken kring segregerade bostadsområden och hoppa över byggandet av 1000 tillfälliga asylboenden.

För i Göteborgs segregerade ytterområden bor det många människor, såväl svenskar, som de som har fått sköta sin egen integration. De flyttade eller flydde hit i en tid då politikerna hade ett helt annat fokus. De behärskar redan språket, de har anpassat sig till det svenska samhället, anammat svenska traditioner och samtidigt behållit sina egna. De skulle flytta på tre röda sekunder om det vore möjligt.

Och nu har politikerna världens chans att möjliggöra att det blir en omflyttning av människor. Nu kan Ann-Sofi Hermansson vara Göteborgs starke kvinna och driva igenom så att människor kan göra den där boendekarriären, som hon pratade om i Almedalen. Man bygger inte 1000 tillfälliga asylboenden. Man bygger 1000 permanenta bostäder och visar att alla vackra ord om integration är på riktigt.

För segregation är resultatet av en usel bostads- och integrationspolitik men om det primära behovet för människor på flykt är att få tak över huvudet och om den primär viljan för stans politiker är integration tjaa då borde man kunna komma åt utanförskapet genom att lägga sitt hundraprocentiga fokus på en integration i den redan rådande segregationen.

Nu är kanske detta en tankevurpa av stora mått. Men det här är ett morgoninlägg, så jag har hela dagen på mig att fundera vidare.

Ha en bra dag :) / Eva

  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post314

...oftast är det någon annans fel...och det är ju skönt

2016Posted by Eva Smedberg Sun, July 24, 2016 07:36:13
God morgon :)
Fördelen med att bo på vår adress är att vi inte har några små Pokemongubbar i vår trädgård, nackdelen är att om man vill ha något hemkört, då är det inte alltid säkert att chauffören hittar.

Igår skulle ett möbelföretag leverera en säng till vår adress mellan klockan 18-22. Och för att det inte skulle bli fullständigt kaos i vårt lilla hus förberedde vi sonens rum genom att möblera om och bära bort hans gamla säng.

När klockan var 23 insåg vi att det inte skulle levereras något över huvud taget och det var väl inte hela världen...egentligen. Huset är fullt av andra sängar som sjuttonåringen kunde sova i, men det var Gothia Cup-avslutning och min näst sista dag på semestern.

Nu har det inte varit särskilt mycket fart de andra lediga dagarna heller och det var heller inte meningen. Planen var att ta det som det kommer och det har varit riktigt skönt att faktiskt ha tagit fel på både dag och klockslag.

Fast lite svängigt har det nog ändå varit, för det blir ganska mycket rock'nroll i huvudet på en person som hade planer på att få uppleva sin viktmässigt lättaste sommar någonsin.

Visserligen har det inte varit några glada rockabilly-toner men vad kan man förvänta sig när man sitter fullt påklädd i 30 graders värme och inte orkar göra något annat än att lukta på blommorna.

Så när den där sängchauffören dyker upp då ska jag läsa lusen av honom. Ja, för så jobbar jag. Jag ska skälla ut honom för att min näst sista dag på semestern gick åt skogen OCH för att jag inte tog tag i viktminskningen under vintern...när jag hade chansen.

Allt Gott / Eva

  • Comments(2)//www.tioisjubloggen.se/#post313

Gothia Cup for president

2016Posted by Eva Smedberg Thu, July 21, 2016 06:39:07

God morgon :)

Det förpliktigar att anordna en fotbollsturnering med 40 200 deltagare från 74 olika nationer och Gothia Cup både levererar och sätter ner foten. Genom att stänga av den ledare och de 30-talet spelare, som omringade och antastade tre 16-åriga tjejer under Gothia Cup-invigningen, visar man att ett sådant beteende är helt oacceptabelt.

Och det känns bra att det görs i Göteborg, för även om vissa menar att vi aldrig har varit så trygga som nu, har en negativ våldspiral tagit fart, som även drabbar människor utanför den kriminella världen. Man skjuter inte med pilbåge för att skrämmas. Man skjuter med automatvapen för att döda.

Och det är viktigt att frågan om våld och övergrepp inte landar i en fråga om vilket land våldsverkarna kommer ifrån. Det löser ingenting utan förstärker snarare den oro många känner inför Sveriges flyktingmottagande de senaste åren. En oro som varken bottnar i främlingsfientlighet eller i en motvilja mot att hjälpa till.

Ledningen för Gothia Cup har inte bara visat att man värnar om unga flickors säkerhet. Man har även visat civilkurage och att de som inte har en värdig jämlikhets-kompass inte hör hemma på Gothia Cup i Göteborg.

Allt Gott / Eva  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post312

Särskriv inte ordet; Subsidiaritetsprincipen

2016Posted by Eva Smedberg Wed, July 20, 2016 06:40:57
God morgon :)

Det var så mycket som skulle bli bättre om vi gick med i den Europeiska unionen. Skatterna skulle bli lägre och den fria rörligheten skulle bland annat leda till att "trygga jobben". Demokratifrågan sågs inte heller som ett bekymmer, eftersom man inom EU tillämpar den sk subsidiaritetsprincipen, som innebär att besluten skall fattas så nära medborgarna som möjligt.

Men hur blev det med det där...egentligen? Det är kanske hög tid och på sin plats att det görs en liten utvärdering. Och om det då visar sig att EU inte levererar, kan vi då tillämpa tillitsprincipen och att vi gick med i "God tro"...

Allt Gott / Eva  • Comments(1)//www.tioisjubloggen.se/#post311

En groda är en slags felsägning och ett populärt fabeldjur

2016Posted by Eva Smedberg Mon, July 18, 2016 08:11:25
God morgon :)

Det hoppar grodor ur munnen på oss alla ibland och för det mesta handlar det om ett förfluget ord, en felsägning som på intet sätt speglar vilka vi är eller vad vi innerst inne tycker.

Och det är tur att vissa felsägningar faller i glömska, för hur många utanför huvudstaden skulle exempelvis rösta på Moderaterna om Anna Kindberg Batras tankevurpa om att: "Stockholmare är smartare än lantisar", inte glömdes bort?

Egentligen spelar det ingen större roll var den där grodan kom ifrån. Det var en felsägning, som inte berättade någonting om hur hon är som person, däremot kan jag tycka att den speglar vilka värderingar hon har om människor som inte kommer ifrån Stockholm.

Så när någon som tycker att: "Stockholmare är smartare än lantisar" talar sig varm om "svenska värderingar" och "utmaningar", då kan jag inte låta bli att tycka att det klingar lite falskt.

Våra värderingar är inte huggna i sten utan präglar den tidsanda vi lever i och utmaningar kan, enligt Synonym.se, även betyda "förolämpning".

Allt Gott / Eva  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post310
Next »