Tioisjubloggen.se

Tioisjubloggen.se

...nä..zzz..tan alltid morgonpigg...

Om du aldrig vågar pröva dina vingar, hur ska du då kunna veta om du kan flyga? Och om det visar sig att du inte kunde flyga, då kan du alltid försöka igen.

Vi är bakåtsträvare Han är kulturchef

~DagensPosted by Eva Smedberg Mon, April 16, 2018 06:55:41

God morgon :)

Jag var en av tre som var med och startade den partipolitiskt oberoende föreningen Västsvenska Folkinitiativet och då, när det begav sig, hade jag en blogg som hette Evas blogg.

2016-01-18 kl. 06.05 skrev jag följande på den bloggen:
" Björn Werner har debuterat som kolumnist på GP:s ledarsida och han börjar med att ställa sig frågande till hur det ens är möjligt att Ingvar Oldsberg, "en 70-årig farbror", kommer före Anna Johansson, på en makthavarlista, som GT tydligen har gjort (jag har inte läst den).

Men istället för att reflektera över varför en folkligt förankrad underhållare, med ett varmt hjärta för Göteborg, har ett större inflytande på göteborgarna, än en kvinnlig socialdemokratisk beslutsfattare, drar Björn Werner till med det urgamla politikerargumentet att det enda göteborgsinvånarna vill, är att stoppa både tid och utveckling.

Det är beklämmande att han använder sig av samma terminologi, som vissa Göteborgs politiker använder sig av när de ska beskriva sina väljare. Och det är beklagligt att han buntar ihop oss göteborgare till en stor nostalgisk bromskloss, som varken vill förnya eller förändra staden, förbättra infrastrukturen eller bygga fler bostäder.

Han nämner medborgardialoger och att staden växer, en mening som är hämtad direkt ur kommunikationsplanen för Västlänken. Han förlöjligar den allt större andelen göteborgare som vill stoppa bygget av pendeltågtunneln, och genom att lättvindigt bortse ifrån allt, som tvingas stryka på foten på grund av bygget av Västlänken, visar Björn Werner att han inte har ägnat en enda sekund åt att fundera över om Göteborg, som är en växande stad, verkligen behöver en tågtunnel för kranskommunernas pendelresenärer.

En växande stad behöver komma ikapp med ett mångårigt eftersatt bostadsbyggande. En växande stad ska kunna erbjuda såväl gamla som nya invånare en modern och utbyggd lokal kollektivtrafik, som är tätt och effektivt sammankopplad med pendeltrafiken ifrån våra kranskommuner. Björn Werner kallar detta för nostalgi. Grattis till det nya jobbet".

MEN sedan Björn Werner kallade oss göteborgare för bakåträvande nostalgiker har han stigit i graderna och blivit kulturchef på GP. Och som kulturchef på GP, två år senare, anser han att Svenska Akademien skall fortsätta att vara den hemlighetsfulla institution, som den alltid har varit.

Är inte det märkligt? Jag menar. Vem är det som är en bakåtsträvare nu?


Allt Gott / Eva
Nota bene: Trängselskatten skall bort. Västlänken kommer aldrig att byggas. Vi kan bättre!  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post342

Demokrati får ALDRIG reduceras till ett utfyllnadsord

2018Posted by Eva Smedberg Fri, April 13, 2018 07:20:41

God morgon :)

Grattis till den sittande regeringen. Ni rödgröna har precis bäddat för en jordskreds-förlust i det kommande valet.

Inte för att ni vill göra om radio- och TV-licensen till en avgift, som skall betalas av alla arbetande myndiga personer via vår skattsedel.

Inte heller för att ni passar på att "fläska" upp den där avgiften och dessutom vill få oss skattebetalare att tro, att dessa pengar kommer att öronmärkas och hamna i ett slags slutet system. Vi som betalar trängselskatt i Göteborg vet exakt vad som händer med sådana pengar om det sitter röda, gröna och några rosa figurer vid rodret.

Nej, ni kommer att förlora valet för att ni inte ens befinner er i den verklighet som ni så andefattigt styr över. Ni kommer att förlora valet på grund av att ni har en kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhnke (MP), som säger: ‑ När vi betalar för public service då investerar vi vår demokrati.

Man vet verkligen inte om man skall skratta eller gråta, så jag väljer att HAHAHAHAHALLVARLIG TALAT??? Public service har absolut ingenting med demokrati att göra. Public service är ingenting annat än en rödgrön megafon och det kan ju inte bli något annat då 80 % av journalisterna inom den sfären sympatiserar med de rödgröna partierna.

Och om man tänker lite närmare på vilka det är som gärna vill hålla liv i att det är så mycket hat, så många hot och så mycket fejkade nyheter på nätet, då upptäcker man att det stora flertalet, som vill att dessa åsikter skall bli till vedertagna sanningar, arbetar inom public service.

Och om man tänker lite närmare på vilka det är som vill begränsa tryckfriheten på nätet och yttrandefriheten på Facebook, tjaa då upptäcker man att: "Ja, men just det ja". Det är ju dessa partier man röstar på om man är en TV- och/eller radiojournalist på public service.

Så då är frågan. Är demokrati bara ett ord som man "knör" in i en mening, för att ett dåligt beslut skall låta lite bättre...  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post341

Fel fokus...

2018Posted by Eva Smedberg Mon, April 09, 2018 06:46:08
God morgon :)

Jag tycker att Sverige är ett fantastiskt land på många sätt, men jag tycker bäst om att det är helt okey att människor tillåts vara annorlunda. Det är liksom ingen big deal om en man vill sminka sig och gå klädd i damkläder och jag känner ingen som ens skulle komma på tanken att diskriminera människor utifrån sexuell läggning.

Mitt bästa exempel på hur majoriteten av oss svenskar resonerar är tio år gammalt, då min 85-åriga kunds barnbarn bytte kön. " Det där har jag vetat hela tiden", sa hon då.

Det är svårt att få fram någon statistik på hur många transpersoner det finns i Sverige, men man skriver att det är några promille, och att mörkertalet är stort. Så...akademiker, som skall föreställa någon slags kunnig elit, har helt tappat bort det där med promillen och riktat in sig på det stora mörkertalet.

Och det är en beklämmande utveckling när ett lands akademikerelit, som borde vara intresserade av att både få och dela kunskap, lägger allt fokus på att motverka diskriminering av transpersoner, när det finns 2 203 384 pensionärer som diskrimineras, men inte pga sitt kön eller sina livs- och arbetslivserfarenheter, utan på grund av sin ålder.

Ha det gött!
  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post340

om ditten och datten

2018Posted by Eva Smedberg Sun, April 08, 2018 08:33:47
God morgon :)

Jag har precis sett färdigt serien "Länge leve demokratin" och i mina ögon var det längesedan Sveriges Televisons Aktiebolag uppfyllde sina public service-åtaganden på det här förtjänstfullt genomarbetade sättet.

Och om Jan Scherman och SVT inte får ett kristallenpris för 2018 års bästa fakta- och aktualitetsprogram, kommer jag att sluta titta på tv och därmed sluta betala licensen. Det skulle jag egentligen kunna göra redan nu, eftersom jag uteslutande tittar på nyheter och dokumentärer på datorn, men man vill ännasom vara med och bidra.

I det tredje avsnittet fick bl a näringsidkare säga sitt om hur Sverige skall möta framtidens arbetsutmaningar eftersom det, tack vare den digitala utvecklingen, är mycket lättare att flytta sitt företag idag. Och jag håller med VD:n för Izettle, som anser att Sverige borde vara världsmästare på att skapa förutsättningar för entrepenörskap och småbolag.

Men min egen reflektion är att den enda vision Sverige, och framför allt Göteborg, har är hur många vi skall vara om sisådär 10 år. Man har liksom blundat för att det kommer att behövas företag, som behöver arbetskraft, som i sin tur behöver bostad, dagisplats och en fungerande skola.

Detta blir särskilt problematiskt i Göteborg, då kommunen planerar att genomföra ett tunnelbygge, som inte bara har och kommer att fortsätta äta upp våra skattepengar. Bygget försenar nödvändigt bostadsbyggande och kommer även att innebära att många av innerstans näringsidkare får stänga igen på grund av bristande kundunderlag.

Inte ens turister, som i regel är förväntansfulla och toleranta, vill lägga sin lediga tid på att försöka ta sig fram i en bullrig, dammig arbetsplatsmiljö, och kommer inte att rekommendera Göteborg som turistmål de närmaste 15 åren.

Men det där löser säkert Göteborg och Co. Man letar helt enkelt fram något litet reseföretag, från något avlägset land, som har specialiserat sig på att lyfta fram "Världens roligaste stad, sett från ett byggschakt", och då vinner vi det priset.

....snacka om att komma lååååångt ifrån ämnet.........

  • Comments(2)//www.tioisjubloggen.se/#post339

Svarta hål och gömda galaxer

2018Posted by Eva Smedberg Sat, April 07, 2018 08:21:11

God morgon :)

Det är alltså 500 000 kubikmeter oförorenad Västlänkslera, som skall köras med lastbil från Korsvägen, Haga och Centralen till någon kajplats vid Göta Älv. Där skall leran lastas på pråm, som tar sig över till Frihamnen, där den dumpas.

Men hur många lastbilar blir det, som dessutom skall ta sig fram genom den redan begränsade framkomligheten? 1 kubikmeter torr sand väger ca 1,5 ton och om chauffören skall köra laglig får lasten inte överstiga 14 ton. Men om man vill skynda på det hela, lastar lite för mycket, råkar bli stoppad av en polis, som tvingar chauffören att åka ut till Skandiahamnen för en kontrollvägning. Vem betalar den tidsförlusten och vem betalar chaufförens böter om det blir några?

Om man står på utsidan av Göteborgspolitikernas och de fem anhängarnas Västlänkseufori, får man en känsla av att projektet inte går att stoppa, av det enkla skälet att våra hårt inarbetade skattepengar liksom försvinner ner i svarta tunga hål ute i den yttersta rymden.

Men snart får vi kanske veta om detta bara är en känsla eller om det faktiskt förhåller sig så. En Chalmersforskare har fått en ansenlig summa pengar för att studera gömda galaxer och då kanske hon, när hon ändå håller på, kan se om Göteborgs stad har startat något litet aktiebolag där uppe.

Ha en fin helg :)


,

  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post338

Tur att vi fortfarande har yttrandefrihet

2018Posted by Eva Smedberg Thu, April 05, 2018 06:55:53

God morgon :)

I gårdagens GP skrev Adam Cwejman om miljardförlustaffären Gobigas och att Göteborg känns igen som staden där man faktiskt kan hafsa bort medborgarnas gemensamma medel utan att det straffar sig. MEN DET MÅSTE FÅ KONSEKVENSER!

Vi kan INTE rösta på politiker som slarvar bort 2 miljarder utan att blinka, som nonchalerar de göteborgare som röstade nej till trängselskatten och som förminskar de medborgare och experter som anser att Västlänken måste stoppas.

VÄSTLÄNKSPROJEKTET är ett långt större feltänk än GOBIGASAFFÄREN och jag tänker ofta på att man, när det begav sig, slog sig för bröstet för att man minsann, som första stad i landet, kunde lansera gröna obligationer. Gröna!!!?

I Göteborg har den alldeles vanliga göteborgaren både ett sundare rättvisetänk och ett grönare miljötänk än de politiker som upprepar mantrat om en grön, nära och jämlik stad. HYCKLERI Det är vad vi skall tänka när vi ser de etablerade partiernas röstsedlar nästa gång.

De har slängt bort 2 miljarder utan att höja på ögonbrynen och de är beredda att slänga bort 20 miljarder av våra skattepengar, trots att många experter, som har räknat på bla kapacitet och miljökonsekvenser, anser att projektet måste stoppas.

Och vad har vi för journalister i Göteborg, egentligen?
En ledarkrönikör på GT försöker förmildra politikernas Gobigas-misslyckande genom att skylla på att regeringen inte har skapat rätt förutsättningar för svensk biogasproduktion.

Så hur kommer det att låta när Västlänken visar sig vara ett ännu större misslyckande? Kommer man även då att skylla på att regeringen inte skapade rätt förutsättningar eller rent av att regeringen borde ha stoppat projektet?

En journalist kan kanske inte förhålla sig helt neutral till politiker och politiska partier, men man skall definitivt ha någon form av medborgarsympatier, som avhåller en ifrån att klistra geggiga epitet på små partier, som har vuxit och blommat upp ur ett folkinitiativ, så som exempelvis Vägvalet.

Att Vägvalet har stått stadigt i samma frågor sedan partiet startade betyder att man, till skillnad från många andra partier, finns till för Göteborg och medborgarnas skull och inte tvärtom.

Och om ett parti inte vänder kappan efter vinden, utan värnar om att den representativa demokratin efterlevs, då betyder inte det per automatik att det är ett enfrågeparti...som den här ledarkrönikören nämner i tid och otid...

Men det finns andra journalister som verkar ha missuppfattat sitt uppdrag och som kanske borde gå in i partiet hellre än att stå utanför och gråta. För det var nästan vad som höll på att hända i etern, när en viss socialdemokratisk politiker deklarerade att han blivit medlem i Demokraterna i Göteborg.

Nä nu blir jag så förbannad att jag måste sluta. Ha en bra dag :)


  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post337

Livet var enklare förr

2018Posted by Eva Smedberg Sun, April 01, 2018 08:41:26

God morgon alla goa vänner :)

Om ni ser någon som är extra grinig när det blåser ute eller som rättar till frisyren i parti och minut, då vet ni att den personen är medlem i "vi som bryr oss om håret"-klubben. Jag är numera medlem där och livet är inte riktigt sig likt sedan jag blev med frisyr.

I 51 år har jag nöjt levt efter mottot att det räcker med att vara hel, ren och lukta gott, varken mer eller mindre. Håret har jag rafsat ihop någonstans där bak, där jag inte har kunnat se det, så morgonbestyren har aldrig tagit mer än 6 minuter, 7 om jag inte har haft ett hårband inom räckhåll.

Men nu, sedan jag blev med frisyr, är håret det absolut första jag ser på morgonen. Jag ser det i spegeln på vägen till kaffebryggaren och jag ser det i kaffekannan, innan de första dropparna immar igen sikten i glaskannan.

Och jag tittar nyvaket och funderar, tittar skräckslaget och grubblar, men kan inte komma på hur i herrans namn man skall göra, för att liksom effektivisera hårfixeriet, genom att utnyttja volymen på det hår dvs allt hår, som har lagt sig som ett slags stabilt fågelbo ovanför höger öra.

Jag ser dessvärre inget ljus i tunneln. Jag ser förresten inte mycket alls nu för tiden, eftersom det oftast ligger en tät hårspraysdimma runt hela mig. Och vad är det med dagens hårmousse egentligen?

Det står på tuben att det skall ge volym, nänänä den gubben går inte. Det blir precis tvärtom i mitt hår. Men jag har kanske köpt fel sort. Jag råkade tappa en liten klick på golvet och nu, ja nu är det ett stort hål där...april april...

  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post336

Låg värme och rörelse...hela tiden...

2018Posted by Eva Smedberg Sat, March 31, 2018 08:12:18

God morgon :)

Det händer ganska ofta att jag lyssnar ikapp mig på "Uppdrag Granskning" samtidigt som jag gör någonting annat. Och detta är ett hett tips för den som tycker att exempelvis strykning är bland det mest meningslösa man kan ägna sig åt.

Och jag rekommenderar låg värme på strykjärnet, för du kommer garanterat att få höra sådant som antingen får öronen att trilla av...i bästa fall...eller sådant som får järnet att fastna, mitt fram, på en av era söners skjortor...i sämsta fall...Nu behöver inte detta bli ett jättestort problem eftersom skjortor kan vara puts väck och man kanske faktiskt inte hör att sonen fortfarande frågar efter den där skjortan ibland.

...nåväl...denna påskaftons morgon startade jag igång Uppdrag Gransknings avsnitt om visans huvudstad Västervik, tryckte i kontakten till strykjärnet men det blev inget struket. Historien om vad Björn Ulvaeus lovade men sedan gjorde med föreningen Visans hus på Slottsberget i Västervik, har inte lika många ingredienser som bygget av Västlänken, men även där finns kommunpolitiker som ger själve f_n i medborgarna, fattar usla beslut och sedan, när det är för sent, bara sitter där och konstaterar att man ingenting kan göra.

Man bör känna till att den ideella föreningen Visan, bildades 2005 av Västerviks kommun, Hansi Schwarz och Björn Ulvaeus. Och det intressanta är att man, trots så kapitalsstarka grundare, inte hade råd att satsa på ett "Visans hus för alla" på en av Västerviks mest attraktiva läge. Däremot hade kommunen råd att sälja den till Björn Ulvaeus, som i sin tur hade råd att bygga 6 miljoner kronors lägenheter på tomten. Näpp...strunt samma nu firar vi GLAD PÅSK!!!  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post335

Wikipedia kanske anses som fejk news beroende på vem man frågar

2018Posted by Eva Smedberg Wed, March 28, 2018 06:42:13

God morgon :)

I helgen var det civilminister Ardalen Shekarabis tur att låta sig frågas ut i Ekots lördagsintervju, och där kunde han, å det socialdemokratiska partiets vägnar, förklara varför det är mer ansvarsfullt att Socialdemokraterna börjar tala om svenska värderingar nu, än att Sverigedemokraterna började tala i sådana termer redan för några år sedan.

Hans förklaring var att Socialdemokraterna gör det i en tid, då det är viktigt att hålla ihop Sverige och inkludera människor, medan Sverigedemokraterna pratar om svenska värderingar för att exkludera delar av befolkningen. Dessvärre gav Ardalen Shekerabi inga exempel på vilka som exkluderas och jag personligen kan bara komma på att SD är emot islamistiska extremister. Men är det dåligt?

Och under Almedalsveckan i somras, när det demonstrerades mot att Nordiska motståndsrörelsen skulle få vara med, visade det sig att Sverigedemokraterna var det enda parti, som på allvar, ville sätta ner foten och förbjuda sådana typer av rörelser (rätta mig gärna om jag har fel).

Man blir faktiskt ganska fundersam över att det är mycket viktigare att tala om svenska värderingar nu, sex månader före valet, än att man implementerade dessa värderingar 2015, då 162 877 människor sökte asyl i Sverige?

Och man blir inte så lite skeptisk när en Socialdemokratisk civilminister talar om jämlikhet och alla människors lika värde, medan en riksdagsledamot från samma parti jämför barnäktenskap med att svenska ungdomar också har sex och lever tillsammans!?

Och om man INTE hade läst Wikipedias beskrivning av civilminister Ardalen Shekerabi, då hade Ekots lördagsintervju kanske inte blivit fullt så pinsam. Då hade man inte känt till att han 2004 finansierade sin valkampanj med Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbunds pengar, som skulle ha gått till olika.............integrationsprojekt!

Man hade heller inte känt till att han 2005 utsågs till ledamot i polisstyrelsen i Uppsala län, trots att han då varken var svensk medborgare eller bosatt i länet...förresten nämnde jag att han är Socialdemokrat, berättade jag att han, i Ekots lördagsintervju, inte bara pratade om jämlikhet och alla människors lika värde, han ansåg också att alla har rätten att utforma sina liv utan att andra lägger sig i...hm...


Ha en fin dag  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post334

Än jobbar man här...och än jobbar man där...och till slut kanske man jobbar nere i diket...

2018Posted by Eva Smedberg Sat, March 24, 2018 07:16:22

God morgon :)

Vi göteborgare börjar bli ganska vana vid att Göteborgs tjänstemän och politiker håller krismöten i parti och minut. Så därför blir man inte ett dugg förvånad när Kretslopps- och vattennämnden kallar till ett sådant.

Det som förvånar är att man kallar till ett krismöte först nu...på måndag...när man redan tidigare i år, upptäckte att man hade glömt bort en hel post med kostnader på 60 miljoner kronor.

Den bortglömda posten kallar man för overheadkostnader och tanken var nog inte att den skulle fungera som en papperskorg, utan som en slags uppsamlingskorg för oförutsedda utgifter. Men eftersom man har fått ett nytt redovisningssystem visste väl den mänskliga faktorn inte riktigt hur man skulle göra.

Men oförutsedda utgifter på 60 miljoner kronor borde man väl, i ärlighetens namn, kunna dela upp och sortera in i redan befintliga poster, eller är det sprillans nya utgifter, som inte har fått någon post ännu...i det nya redovisningssystemet.

– Jag vill betona att det inte finns några misstankar om oegentligheter över huvudtaget, säger Henrik Kant, till GT, och han borde ju veta det. Han var förvaltningsdirektör på Kretslopp- och vatten, när overheadkostnaderna glömdes bort, men arbetar sedan den 1 mars 2018, som stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stadsbyggnadskontor.  • Comments(0)//www.tioisjubloggen.se/#post333
Next »